Menu

Jongste Jeugd Golfclub Midden-Brabant Nederlands Kampioen!  

Geplaatst: 10-10-2024

Heel veel basisschool kinderen die op maandag ochtend in het kring gesprek kunnen vertellen dat ze het weekeind gegolft hebben zijn er niet. Toch heeft Golfclub Midden-Brabant in Esbeek een groep van ca 50 enthousiaste jeugdleden in de leeftijd van 7 – 18 jaar. Wat opvalt is dat meer dan de helft van deze jonge golfers nog op de basisschool zit. Ze trainen op zondag ochtend met elkaar en spelen regelmatig onderling wedstrijdjes.

Voor de jongste jeugd (maximaal 13 jaar en geen handicap lager dan 36) is door de PGA (Professional Golf Association) een wedstrijdvorm bedacht dat deze kinderen ook in team verband kunnen spelen. De kinderen gaan in tweetallen de baan in en spelen 6 holes. Ze mogen beide een bal slaan en kiezen vervolgens de beste om mee door te spelen. Vanaf die plek slaan ze weer beide een bal en kiezen weer de beste. Dit herhaalt zich tot de bal in de hole zit. Op deze manier is een slechte slag niet direct een probleem want als je teamgenoot een goede bal slaat kan je met die verder spelen. Deze spelvorm heeft de naam GolfSixes gekregen.

Op 4 vrijdag avonden in mei en september heeft het team van Golfclub Midden-Brabant in de Brabant poule gespeeld tegen de teams van Prise D'eau uit Tilburg, Princenbosch uit Molenschot en De Haenen uit Teteringen. Nadat alle teams de eerste 3 avonden een keer tegen elkaar gespeeld hadden kon de poule uitslag worden bepaald en speelde op de 4e avond de nummer 1 nogmaals tegen de nummer 2 in de Finale. Na 2 winst partijen en 1 gelijkspel plaatste Midden Brabant zich als eerste van de poule voor de Finale waarin het team van De Haenen nogmaals de tegenstander was. Op de baan van Princenbosch werd die finale gewonnen. Zo waren er door heel Nederland 7 van dit soort poules.

Om te kunnen kwalificeren voor de landelijke eindronde met de laatste 4 teams van Nederland moest er nog een tussenronde gespeeld worden tegen de poule winnaar van Zeeland. Op vrijdag 20 september werd op de baan van De Haenen in Teteringen tegen het team van de Dombursche golfclub gespeeld en ook die partij is gewonnen waarmee en ticket voor de landelijke finale werd bemachtigd.

Deze landelijke finale is gepeeld op zondag 8 oktober op de baan van Amelisweerd in Utrecht. Naast Midden-Brabant waren de teams van Het Woold uit Asten, Rozenstein uit Wassenaar en de Haarlemmermeerse uit Cruquius gekwalificeerd.

In de ochtend speelde Midden Brabant de halve finale tegen het team van Het Woold en deze werd met 10,5-7,5 gewonnen. De Haarlemmermeerse was de winnaar van de andere halve finale waardoor de finale bekend werd. Na een heerlijke lunch konden de spelers de baan in voor de grote finale. Midden-Brabant won deze wederom met 10,5-7,5 en mag zich nu een jaar lang Nederlands Kampioen GolfSixes noemen.

Wil je op de hoogte blijven hoe het onze jeugd in de Benelux finale vergaat? Volg dan jeugdlid van MB en tevens deelnemer Florian op Instagram!

De laatste horde staat voor zondag 13 oktober in de agenda want dan wordt de Nederlands kampioen uitgedaagd door de Belgisch kampioen. Op de baan van Prise D'eau mag team Midden-Brabant het op gaan nemen tegen het team van de Damme Golf & Country Club uit Damme, België.

Een hele ervaring voor deze jeugdige golfers en heel erg leuk dat op deze manier van een individuele sport een teamsport gemaakt is wat het speelplezier voor kinderen substantieel vergroot. En zoals wij op Midden-Brabant altijd zeggen: als een kind met een glimlach op de golfbaan aan komt en met een glimlach weer vertrekt dan is ons doel behaald. Dat is in deze heel goed gelukt want de glimlach is het hele traject van de poule fase tot de landelijke finale niet van de gezichten af geweest.

Onze sponsoren

Golfbaan Midden-Brabant op Leadingcourses.com
Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca